Energie

 

ODE omhoog

De ODE is een soort belasting die je, net als de btw en energiebelasting, betaalt over de energie die je verbruikt. De opbrengsten van de ODE gebruikt de overheid om investeringen in duurzame energie te subsidiëren. Doordat er elk jaar meer geld nodig is voor die investeringen, moet de overheid ook elk jaar meer geld ophalen. Daarom stijgt het tarief voor de ODE, waardoor jij meer belasting moet betalen over je energie. Voor een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m

Stijging komende jaren

Ook de jaren ná 2018 zal de belasting op energie waarschijnlijk voor meer kosten gaan zorgen. De ODE vertoont al jaren een stijgende lijn, die zich waarschijnlijk zal doorzetten. De verhoging van de energiebelasting is maar tijdelijk, die wordt in 2020 weer verlaagd. Hieronder zie je een overzicht van het verloop van de energiekosten voor een gemiddeld huishouden.

Jaarlijkse kosten energiebelastingen op gas en elektriciteit voor een gemiddeld huishouden

Berekend op een verbruik van 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m³ gas, bedragen zijn incl. btw.

Energieverbruik omlaag brengen

De oplossing om (naar verhouding) niet extra te gaan betalen? Minder energie verbruiken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het loont in ieder geval om op je gasverbruik te letten, je huis goed te isoleren en zuinigere apparaten aan te schaffen. Daarnaast kun je overwegen om zonnepanelen te nemen. Over de energie die je daarmee opwekt, betaal je namelijk geen belasting. Wil jij liever niet extra gaan betalen voor energie? Vergelijk dan je energiecontract. Wellicht kun je overstappen en krijg je een mooie welkomstkorting. Hiermee kun je op jaarbasis al gauw 285 euro besparen. Vergeleken met de 70 euro die je extra moet betalen in 2018, houd je dan alsnog geld over.

Energieleverancier kiezen

Op onze website Compareall.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een nieuwe energieleverancier vergelijken en afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke energieleverancier het goedkoopst is en welke het beste bij u past.