Overstappen Zorgverzekering

Ben jij van plan over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering in 2018, of wil je tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Een overstap naar een nieuwe zorgverzekering, gaat altijd in vanaf 1 januari in het nieuwe jaar. In deze blog leg ik je uit waar je rekening mee moet houden.

Overstappen tijdens het zorgseizoen 2018

Tijdens het zorgseizoen (vanaf 12 november t/m 31 december 2017) is het overstappen naar een zorgverzekering 2018 het makkelijkst. Tijdens deze periode kan je alle zorgpremies 2018 vergelijken en hoef je alleen een nieuwe zorgverzekering voor het jaar 2018 af te sluiten. Als je tijdens het zorgseizoen overstapt zegt je nieuwe zorgverzekeraar de oude zorgverzekering voor je op.

Overstappen in januari 2018

Als je niet voor 1 januari 2018 bent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar, kan je dit vóór 1 februari 2018 nog steeds doen, maar wel alleen als je de zorgverzekering vóór 1 januari 2018 zelf hebt stopgezet. Via de nieuwe zorgverzekering ben je dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd.

Als je van plan bent zelf je zorgverzekeraar op te zeggen, dien je rekening te houden met het volgende:

 • In vrijwel alle gevallen kan het stopzetten van een zorgverzekering alleen schriftelijk gedaan worden.
 • Je opzegging dient daadwerkelijk 31 december door jouw huidige zorgverzekeraar te zijn ontvangen. Aangezien een opzegging niet met terugwerkende kracht (dus na 31 december) kan worden gedaan, kan je overwegen om je opzegging aangetekend te versturen.
 • Omdat het stopzetten van je huidige zorgverzekering in verband met een overstap (normaal gesproken) altijd aan het eind van het jaar plaatsvindt, doe je er verstandig aan rekening te houden met mogelijke vertraging van de postbezorging rondom de feestdagen.

Tussentijds overstappen?

Vanaf 1 februari t/m 31 december 2018 kan je in principe niet meer overstappen naar een andere zorgverzekering. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Je kan namelijk ook elders gedurende het jaar een nieuwe zorgverzekering afsluiten als je:

 • de polisvoorwaarden tussentijds worden veranderd en je niet akkoord gaat met deze aanpassing;
  de collectieve regeling waaraan je deelneemt wordt beëindigd;
 • gaat scheiden waardoor je persoonlijke situatie verandert;
 • in het buitenland woonachtig bent geweest en je verhuist naar Nederland;
 • wel in Nederland belastingplichtig bent, maar officieel in het buitenland woonachtig bent;
 • onverzekerd bent terwijl je wel verzekeringsplichtig bent;
 • meerderjarig bent geworden en je niet meer via je ouders meeverzekerd wilt zijn;
 • in dienst treedt bij een nieuwe werkgever en je gebruik wilt maken van de beschikbare collectieve zorgverzekering;
 •  als militair uit dienst treedt en u dus niet langer gebruik kunt maken van de collectieve zorgverzekering bij Defensie.

Acceptatieplicht

Zorgverzekeraars hebben de zogenaamde acceptatieplicht. Dit houdt in dat een zorgverzekeraar niemand mag weigeren voor een basiszorgverzekering. Deze acceptatieplicht geldt echter niet voor aanvullende zorgverzekeringen.

Wel voor de basiszorgverzekering, niet voor de aanvullende zorgverzekering
Bijvoorbeeld: Je bent chronisch ziek en hebt daardoor veel behoefte aan (specifieke) medische zorg, dan kan je nog steeds overstappen naar een andere zorgverzekering. Houd er echter rekening mee dat een nieuwe zorgverzekeraar je moet accepteren voor de basisverzekering, maar je wel mag weigeren voor een aanvullende zorgverzekering!

Voor het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering moet je vaak een medische verklaring afgeven. De verwerking van deze gegevens neemt logischerwijs extra tijd in beslag. Houd hier rekening mee met betrekking tot de uiterste datum van 1 februari.

Basiszorgverzekering en aanvullende zorgverzekering bij verschillende zorgverzekeraars
Het is mogelijk om je aanvullende zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar onder te brengen dan je basisverzekering. In dat opzicht staan je basis- en aanvullende verzekering dus los van elkaar. Aangezien de beste verzekeraar voor je basisverzekering niet per definitie ook de meest geschikte partij is voor je aanvullende zorgverzekering, kan het lonend zijn om ook hiervoor goed verschillende zorgverzekeringen te vergelijken.

Overstappen van collectieve verzekering

Je hebt een nieuwe baan en wisselt daarmee dus van werkgever. De verzekering die je via jouw oude werkgever had afgesloten blijft doorlopen, alleen dan op individuele basis. Dit betekent dat je je huidige verzekering houdt, alleen dan zonder de collectiviteitskortingen. Met het wisselen van werkgever ben je dus niet ineens onverzekerd.

Uiteraard kan je aan het einde van een kalenderjaar altijd besluiten om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dit kan een individuele verzekering zijn, of wellicht een andere collectieve verzekering die je nieuwe werkgever aanbiedt.

Overstappen op een ander moment dan het einde van een kalenderjaar is niet per definitie onmogelijk, maar is meestal wel aan regels gebonden. Kijk hiervoor goed je geldende polisvoorwaarden na.

Overstappen voor aanvullende zorgverzekeringen

Bij opzegging van je basisverzekering ben je in principe niet verplicht om ook de aanvullende verzekering op te zeggen en vice versa. Jouw basisverzekering en aanvullende verzekering kunnen namelijk afzonderlijk van elkaar bij verschillende zorgverzekeraars worden ondergebracht. Veel verzekeraars hebben echter in hun voorwaarden opgenomen dat bij opzegging van de basiszorgverzekering, alle eventuele aanvullende verzekeringen ook automatisch worden beëindigd. Controleer dus goed je huidige polisvoorwaarden zodat je weet of dit ook voor jouw van toepassing is of niet. Dit kan met name belangrijk zijn voor mensen met een grote zorgbehoefte (bijvoorbeeld chronisch zieken).

 

Maak een vergelijking!

Wij raden het aan om meerdere zorgverzekeraars te vergelijken. Omdat veel zorgverzekeraar hun premies en voorwaarden hebben veranderd, is het goed om na te gaan of uw zorgverzekering nog wel de voordeligste zorgverzekering is die het beste aan al uw wensen voldoet. Mochten uw zorgbehoeftes veranderd zijn dan is dit nog eens een extra reden om een nieuwe vergelijking te maken.

Zorgverzekering afsluiten

Op onze website Compareall.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering vergelijken en afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopst is en welke het beste bij u past.